FoKoPo:n ja LoKoKo:n yhteinen A-poikajoukkue (Forssa Loimaa Akatemia) selvitti tiensä menneenä viikonloppuna valtakunnalliseen 1. divisioonaan. Viikonlopun saldona oli kaksi voittoa, ja kaksi tappiota. Hieno suoritus pojilta kaiken kaikkiaan!

Moni on tullut Forssassa ja Loimaalla kysymään miten yhteistyö on lähtenyt käyntiin ja mitä se tarkoittaa käytännössä? Tässä hieman tietoa mistä toiminnassa on oikein kyse.

Aloitimme Bisonsin, FoKoPo:n ja LoKoKo:n välisen yhteistyön kesäkuun lopulla, mutta toiminnan suunnitteluun käytimme aikaa vielä noin kuukauden päivät. Tarkoituksena on ollut luoda yhteistyö, josta jokainen seura hyötyy.

Yhteistyön suurin tavoite on auttaa lahjakkaita ja motivoituneita nuoria pelaajia eteenpäin. Tätä kautta haluamme saada tulevaisuudessa enemmän omia kasvatteja edustusjoukkueisiin. Jokainen ymmärtää, että se vaatii sekä aikaa että työtä. Tällaista projektia ei kannata lähteä tekemään lyhyellä aikajänteellä. Tulokset näkyvät vuosien päästä. Toivottavasti.

Toinen merkittävä asia yhteistyössä on resurssien yhdistäminen. Yhdessä tekemällä pystymme luomaan pelaajapolun jollaista yksi seura ei pystyisi millään toteuttamaan. Tällä kaudella meillä on tarjota kansainvälinen sarja (VTB-liiga), kaksi korkeinta sarjatasoa miehissä (Korisliiga ja M1DA), A-poikien valtakunnallinen divisioona sekä alueelliset joukkueet A-pojissa. Resursseihin yhdistämiseen liittyy myös talous, valmentajat, pelaajat sekä taustat. Yhdessä tekemällä saamme enemmän panoksia toimintaan.

Olemme valmentajien kanssa luoneet joukkueille samansuuntaisen konseptin ja pelitavan. Joukkueet jakavat yleisen filosofian sekä kulmakivet niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessakin. A-poikien pelejä katsoessa voi nähdä samanlaisia ”hyökkäyssettejä” kuin edustusjoukkueiden peleissä. Jokainen joukkue pyrkii samankaltaiseen puolustamiseen. Luonnollisesti edustusjoukkueilla on enemmän taktisia variaatioita kuin A-pojilla, ja jokainen valmentaja saa tuoda omia mausteita soppaan, mutta perusperiaatteet ovat samat.

Toimimalla näin, pelaajien siirtyminen joukkueiden välillä on helpompaa eikä pelaajien tarvitse opetella kahden joukkueen taktisia asioita. Harjoituksissa voimme käyttää enemmän aikaa henkilökohtaiseen- sekä pienryhmäharjoitteluun.

Pääasiallisesti haluamme, että pelaaja pelaisi maksimissaan kahdessa ympäristössä:
– A-pojat alueellinen ja A-pojat valtakunnallinen
– A-pojat valtakunnallinen ja M1DA
– M1DA ja Korisliiga
– Korisliiga ja VTB-liiga

Näin jokaiselle löytyy sopivanlaiset haasteet eikä ottelumäärä vaikuta liikaa nuorten pelaajien harjoitteluun.
Omassa roolissani yhteistyön organisoijana iso osa työajastani kuluu harjoitusaikojen, otteluiden sekä harjoitussisältöjen suunnitteluun. Jokaiselle pelaajalla tulee löytää sopiva määrä harjoituksia ja pelejä sekä katsoa, että harjoitussisältö on oikeanlainen. Nyt kun tosipelit alkavat, työmäärä organisoimisessa lisääntyy entisestään.

Tähän asti sekä edustusjoukkueet että A-pojat ovat päässeet harjoittelemaan pre-seasonilla varsin laadukkaasti. Pelaajia ja valmentajia on harjoituksissa riittävän paljon. Kokeneemmat pelaajat näyttävät hyvää mallia nuoremmille pelaajille miten omistautuneesti ja keskittyneesti tulee harjoitella. Nuoret pelaajat ovat tuoneet harjoituksiin aimo annoksen energisyyttä ja kilpailua.

Tulevaisuudessa meillä on vielä paljon kehitettävää toiminnassa, mutta olemme päässeet hyvään alkuun. Ensi kauden suunnittelu on helpompaa kun kokemuksia syntyy, ja arvioimme kriittisesti mitkä asiat ovat toimineet tällä kaudella ja mitkä eivät. Kun pelejä on pelattu parin kuukauden ajan, olemme jo paljon viisaampia.

Nähdään halleilla!

Joonas Iisalo
1.10.2015

JOUKKUEIDEN ENSIMMÄISET KOTIOTTELUT:

M1DA 3.10.2015 kello 17:00 FoKoPo – Porvoon Tarmo @ Feeniks

VTB-LIIGA 7.10.2015 kello 19:00 Bisons – Khimki Moscow @ Vantaan Energia Areena

AP1D 10.10.2015 kello 11:00 Forssa Loimaa Akatemia – HNMKY 2 @ Feeniks

KORISLIIGA 30.10.2015 kello 18:30 Bisons – Vilpas @ Loimaan Liikuntahalli